Stallhagens Mikrobryggeri Åland Ekologiska Tips!

Stallhagens Mikrobryggeri Åland Ekologiska Tips!

Åland, en riktigt spännande semesterö, endast 2,5 timme om man väljer reguljärtur från Kapellskär, bjuder på en hel del spännande ekologiskt.  Första tipset är mikrobryggeriet Stallhagen – Ekostil.se har varit där!

Åländska mikrobryggeriet Stallhagen är ett givet besök om du åker till Åland. Strax utanför den lilla byn Grelsby tillverkas ‘Hand Made Slow Beer’, en filosofi att hantverket får ta tid så att malt, humle och jäst samt rent & friskt vatten får jäsa helt utan kemiska tillsatser.

Intervju med Stallhagens Mikrobryggeri

” Vår filosofi är lokal produktion i liten skala, högklassiga och omsorgsfullt utvalda råvaror och bra miljöval. Den är född ur respekt för lokala mattraditioner och för att stötta småskaliga producenter av lokala råvaror”, berättar Christian Ekström, ansvarig för GastroPub Stallhagen, när vi träffas där bland öl, mat och en fullsatt pub.

Förutom bryggeridel med dagliga visningar kl.13 och kl.15 fram till oktober, finns en pub, ett café och en gårdsbutik. I Gastro-puben finns inga menyer, utan istället satsar man på att servera en fisk, en kött och en vegetarisk rätt baserad på vilka lokalt producerade råvaror som bjuds på för tillfället.

” Vi har verkligen bryggt alla öl med stort hjärta och kärlek till den goda brygden”, fortsätter Christian. ” Det finns något för alla. Min personliga favorit just nu är Honungsölen, där vi endast använt oss av riktig honung från Åland och Blueberry Ale, med riktiga blåbär från trakten”.

Vad är nästa projekt?

stallhagens mikrobryggeri ekostil.se” Det är Vrakölet, vi ska återskapa världens äldsta bevarade öl. En av mina hobbies är att dyka och en dag när vi var ute hittade vi ett skeppsvrak. I lasten fanns unik gammal Champagne från 1840-talet. Men även öl, något vi skickat för analys till teknologiska forskningscentralen VTT för att ta reda på vad den bestod av. Nu har vi fått analysen klar och kommer alltså att brygga världens äldsta bevarade öl. Förstå, flaskorna har legat på havets botten i 170 år (!), det nygamla ölet är öronmärkt för välgörande ändamål”, avslutar Christian och blinkar med sina energiskt lysande ögon.

En vacker stilla sommarkväll går mot sitt slut. Vi avnjuter Slow beer, Slow food och Slow mood. Allt i en smakmässig symfoni. Mer lokalproducerat och högklassigt blir det inte. Vi ser solen gå ned bakom skogen där man vid vattnet ser en vacker scen ta form, byggas upp. Här är flera framträdanden inplanerade, som vi är övertygade kommer att rama in den ljuvliga platsen ytterligare. Till syrsornas svala ljud och guppande näckrosor. Vi cyklar vidare mot nya Ålandsäventyr fyllda med livskvalitet.