Konservera maten med ”Superchilling”

En ny teknik vid namn ”superchilling”; låter ganska spännande eller hur!? Denna teknik ligger någonstans mellan att man fryser ner fisken eller att man kyler ner den; och denna teknik  handlar  om att ge användbar hjälp till ekologiska livsmedelsproducenter.

För målmedvetna livsmedelskonsumenter

Denna metod för konservering av mat utvecklades för att upprätthålla färsk matkvalitet över en lång tidsperiod, vilket minskar mängden mat som hamnar i soporna istället för i våra magar. Nu ska det testas på ekologisk lax och kött, och hoppet är att det kommer att göra skillnad mot shoppingvanor hos ”målmedvetna livsmedelskonsumenter”.

Lite Fakta om superchilling

Superchilling innebär att laxen kyls till cirka -2,5 grader Celsius, dvs till strax under den temperatur då den börjar frysa. Vid  minus 2,5 grader  är fisken inte helt frusen. Den behåller således sin färskhet och kommer inte att uppfattas eller upplevas som ett upptinat fryst livsmedel.

Fisken håller sin färska kvalitet längre, upp till så mycket som en hel månad; och det betyder att mindre mat kasseras, eftersom hållbarheten kan vara så lång som 30 dagar. En utmaning handlar om hur man sätter ett exakt försäljningsdatum för ”superkyld” mat; för det här kommer att bero på isens förmåga att hålla temperaturen konstant.

Ett kilo mat per vecka

Man hoppas och tror att konsumenter som köper ekologiska livsmedel är mer oroade över att bevara resurser än genomsnittskonsumenten. Om vi ​​kan hantera vår mat bättre kan vi också producera jämnt när vi levererar till fler marknader. I dag äter varje enskild svensk ett kilo mat per vecka.

Det bakomliggande tänkandet är att människor som köper ekologisk mat är mer bekymrade över miljön och därmed mer medvetna om utsläpp och resursutnyttjande än dem som köper vanliga råvaror, säger projektledare Michael Bantle på Sintef.

Faktum är att tekniken inte används allmänt av ”konventionella” livsmedelsproducenter, eftersom snabbkedjorna tenderar att prioritera de billigaste och enklaste metoderna av att att kyla.

Gemensam forskningsinsats för småföretag

orskarna kommer att testa metoden på norska ekologiska råvaror bland andra produkter, som en del av EU-projektet SUS-Organic, som syftar till att hjälpa mindre företag som producerar ekologisk mat.