Några punkter om ekologiska livsmedel som kan vara bra att veta

När du gör matinköp, är chansen stor att du undrar om du ska ”Köpa ekologiska varor” eller köra på det ”mer traditionella”. Medan hypen kring ekologiska livsmedel kan verka så 2010; visar nya uppgifter som publicerats av Organic Trade Association (OTA), att större delen av västvärlden väljer organiskt på bordet. Här är några saker du bör veta om ekologiska grönsaker innan du köper dom i butiken.

”Ekologisk mat” betyder inte nödvändigtvis att den är fri från bekämpningsmedel

”I februari skrev The Wall Street Journals Jacob Bunge att amerikanska importen av ekologisk majs och soja har multipliceras upp till åtta gånger från länder som Turkiet, Ukraina och Argentina – sedan förra året. Men de regler och lagar för vad som utgör vad som är ”ekologiskt” Varierar i olika länder och stater”, säger Hartje Andresen, en nutritionist som bor i New York och som är certifierad av det tyska ”Nutrition Society.” ”Det är organiska pesticider som är lagliga att användas i USA”, tillägger hon, såsom tvålar, svavelkalk, och väteperoxid, vilket är naturligt förekommande.

Jacob Bunge konstaterar att amerikanska ekologiska bönder oroar sig ”eftersom deras skördar håller strängare normer än utlands-växande grödor.” När du handlar för ekologiska produkter, vara medveten om att frukt och grönsaker som odlas i andra länder inte nödvändigtvis kommer att uppfylla USDA: s ekologiska normer, medan andra som tex EU: s standard (som håller den högsta kvaliteten i världen) kommer överträffa dem. En paprika från Sverige, som EU: s exceptionella ekologiska normer är baserade på, kan vara värt att köpa över den som konventionellt odlas i ett land med mindre reglerade grödor.

Det finns inte tillräckligt långsiktig forskning för att bevisa att ekologiska produkter är mer nyttigare än konventionella.

Varje år släpper Environmental Working Group deras ”Dirty Dozen” och ”Clean Fifteen” konsumentguider för produkter med högsta respektive lägsta bekämpningsmedelsrester. Men kritiker hävdar att ”Det är storleken på dosen av bekämpningsmedlet, som är farligt.”

Ändå är Hartje Andresen övertygad om att bekämpningsmedel påverkar våra på kroppar på fler sätt än vi kan bevisa vetenskapligt. Kemikalier, konserveringsmedel, färgämnen eller konstgjorda smakämnen i våra livsmedel innebär ett  merarbete för vårt immunförsvar. Man kan bara titta på allergier och överkänslighet (vilket är bevisat) kan kopplas ihop till den ökande mängden av tillsatser i våra livsmedel.

Till slut ger Andresen rådet att ”Oavsett om du väljer ekologiskt eller konventionella grönsaker och grödor, så ska du alltid sträva efter att få i dig en balanserad kost, och undvika förädlade livsmedel.