Betyder ”organiskt” och ”naturligt” samma sak?

Nej, ”naturligt” och ”organiskt” är inte utbytbara ord. I allmänhet betyder ”naturlig” på en matetikett att matvaran inte har konstgjorda färger, smaker eller konserveringsmedel. Det hänvisar därför inte till de metoder eller material som används för framställning av livsmedelsingredienserna.

Andra vanliga livsmedelsetiketter bör inte förväxlas med organiska etiketter. Till exempel innehåller riktlinjerna för certifierat ekologiskt nötkött – bland ett krav – tillgång till betesmark under en 120-dagars betessäsong och att betet inte innehåller några tillväxthormoner. Etiketterna ”fritt område” eller ”hormonfritt”, och medan de måste användas sanningsenligt, indikerar inte att en bonde följt alla riktlinjer för organisk certifiering.

organiskt

100 procent organiskt

I USA används denna beskrivning på certifierade ekologiska frukter, grönsaker, ägg, kött eller andra livsmedel som har någon form av ingredienser. Det kan också användas på flera ingredienser livsmedel om alla ingredienser är certifierade organiska, exklusive salt och vatten. Dessa kan då ha en så kallad USDA-tätning.

Organisk

Om en ingrediens med flera ingredienser är märkt med organiska ämnen, är minst 95 procent av ingredienserna certifierade organiska, exklusive salt och vatten. De oorganiska föremålen måste vara från en USDA-lista över godkända ytterligare ingredienser. Dessa kan också ha en USDA-tätning.

 

Vad det gäller ekologiskt odlade viner?

 Om ekologisk odling

Termen ”ekologiskt vin” avser vin framställt av organiskt certifierade druvor. Sedan 2012 har vinframställningen också reglerats under termen ”Organic Wine”. Det innebär att de odlas UTAN användningen av syntetiska bekämpningsmedel, herbicider, fungicider och gödningsmedel.

Alla insekter, ogräs och skadedjur hanteras med alla naturliga ämnen, och de gödningsmedel som används för att näring vinstockarna är också 100% naturliga. Till exempel kan ogräs avlägsnas mekaniskt, och naturlig kompost kan användas som gödsel.

 
EU-regler idag och i framtiden
Reglerna idag inom EU rör endast odlingen och inte vinframställningen, förutom att man endast får använda ekologiskt certifierade produkter i vinkällaren. Det vill säga exempelvis ekologiska ägg om man vill använda äggvita vid klarningen. Det ligger dock ett förslag inom EU som kommer att träda i kraft under nästa år där man även behandlar vilka krav som skall finnas vad det gäller tillverkningsprocessen. Dessa regler föreskriver bland annat vilka produkter och tillsatser som får användas och vilka tillverkningsmetoder som inte är tillåtna (exempelvis mikrofiltrering och omvänd osmos) Den del i förslaget som verkar mötas av mest motstånd inom medlemsländerna är den relativt stränga begränsningen av svavelanvändning. Så hur framtiden för odlingen ser ut är lite oklart för tillfället men det ser ut som att allt kommer vara löst till 2018, så medans du väntar kan du ju alltid spela lite casino och testa lite free spins 2018 vilket är en bransch det också sker stora förändringar inom.