Betyder ”organiskt” och ”naturligt” samma sak?

Nej, ”naturligt” och ”organiskt” är inte utbytbara ord. I allmänhet betyder ”naturlig” på en matetikett att matvaran inte har konstgjorda färger, smaker eller konserveringsmedel. Det hänvisar därför inte till de metoder eller material som används för framställning av livsmedelsingredienserna.

Andra vanliga livsmedelsetiketter bör inte förväxlas med organiska etiketter. Till exempel innehåller riktlinjerna för certifierat ekologiskt nötkött – bland ett krav – tillgång till betesmark under en 120-dagars betessäsong och att betet inte innehåller några tillväxthormoner. Etiketterna ”fritt område” eller ”hormonfritt”, och medan de måste användas sanningsenligt, indikerar inte att en bonde följt alla riktlinjer för organisk certifiering.

organiskt

100 procent organiskt

I USA används denna beskrivning på certifierade ekologiska frukter, grönsaker, ägg, kött eller andra livsmedel som har någon form av ingredienser. Det kan också användas på flera ingredienser livsmedel om alla ingredienser är certifierade organiska, exklusive salt och vatten. Dessa kan då ha en så kallad USDA-tätning.

Organisk

Om en ingrediens med flera ingredienser är märkt med organiska ämnen, är minst 95 procent av ingredienserna certifierade organiska, exklusive salt och vatten. De oorganiska föremålen måste vara från en USDA-lista över godkända ytterligare ingredienser. Dessa kan också ha en USDA-tätning.

 

Vad det gäller ekologiskt odlade viner?

Vad är skillnaden på ekologisk, organiskt, biologiskt, KRAV och biodynamiskt vin? Det tre första är samma sak, men det är korrekt att på svenska säga ekologiskt vin eftersom organiskt är en försvenskning av engelskans ”organic” och biologiskt kommer från det franska ordet ”biologique”.

Om ekologisk odling
Kraven inom EU för ekologisk odling är att druvorna odlas utan konstgödsel, ingen kemisk ogräsbekämpning och inga kemiska växtskyddsmedel som är systemiska, det vill säga medel som penetrerar växten och verkar inifrån. Kontaktverkande medel som exempelvis svavel och så kallad bordeauxvätska (en blandning av kopparsulfat, vatten och kalk) som lägger sig utanpå växten och verkar bara så länge som de finns kvar är även ekologiska odlare fria att använda. Så vad det egentligen handlar om är ett traditionellt odlat vin eftersom de nya kemiska medlen introducerades i mitten av 1900-talet och spreds i stor skala under 1960- och 1970 talet.

 
EU-regler idag och i framtiden
Reglerna idag inom EU rör endast odlingen och inte vinframställningen, förutom att man endast får använda ekologiskt certifierade produkter i vinkällaren. Det vill säga exempelvis ekologiska ägg om man vill använda äggvita vid klarningen. Det ligger dock ett förslag inom EU som kommer att träda i kraft under nästa år där man även behandlar vilka krav som skall finnas vad det gäller tillverkningsprocessen. Dessa regler föreskriver bland annat vilka produkter och tillsatser som får användas och vilka tillverkningsmetoder som inte är tillåtna (exempelvis mikrofiltrering och omvänd osmos) Den del i förslaget som verkar mötas av mest motstånd inom medlemsländerna är den relativt stränga begränsningen av svavelanvändning. Så hur framtiden för odlingen ser ut är lite oklart för tillfället men det ser ut som att allt kommer vara löst till 2018, så medans du väntar kan du ju alltid spela lite casino och testa lite free spins 2018 vilket är en bransch det också sker stora förändringar inom.